V tem šolskem letu smo imeli kulturni dan, namenjen razsvetljenstvu na Slovenskem. Spoznavali smo slovenske razsvetljence: Valentina Vodnika, Marka Pohlina, Žigo Zoisa, Jerneja Kopitarja, Antona Tomaža Linharta … Še posebej smo se posvetili Antonu Tomažu Linhartu in njegovi prvi slovenski komediji – Županovi Micki. Reševali smo kviz, s katerim smo se  preizkusili v poznavanju razsvetljenstva  na Slovenskem. 

Izdelovali smo vsak svojo knjižico na temo Županova Micka, ki vsebuje podatke o avtorju, Linhartova sodobnika, ki sta Valentin Vodnik ter Žiga Zois, obnovili besedilo, odgovarjali na vprašanja, spoznavali književne osebe, jezikovne značilnosti in analizirali odlomek. Prav tako smo dramatizirali krajši odlomek in si ogledali uprizoritev Županove Micke. Bila nam je zelo všeč.  

Ob izdelovanju knjižic smo se zelo zabavali ob pogovarjanju, ustvarjanju in ob poslušanju glasbe. V našem razredu so nam kulturni dnevi še posebej zelo všeč, saj vedno izvemo nekaj novega in še posebej zanimivega. Ta kulturni dan nam bo ostal v spominu, ker zdaj veliko vemo o Antonu Tomažu Linhartu in prvi slovenski komediji. Bili smo tudi navdušeni nad našimi izdelki, za katere smo se zelo potrudili.  

Spodaj lahko preberete nekaj vtisov o kulturnem dnevu. 

Andreja: “Najbolj mi je bilo všeč druženje s sošolci.” 

Valentina: “Najbolj mi je bilo všeč poustvarjanje in delo po skupinah.” 

Peter: ”Všeč  mi je bil kviz o razsvetljenstvu na Slovenskem, ki smo ga reševali interaktivno.”. 

 

Mima Hren, 8. a 

Screenshot-2022-05-24-104216

Slika 1 of 1

Dostopnost